Genç Girişimci Desteği

by admin

Son zamanlarda pandemi süreci ve değişen, kendini geliştirmek isteyen jenerasyon ile birlikte kendi işini yapmak isteyen, birisinin altında değil de kendi işinin patronu olmak isteyen birçok genç ile karşılaşmışsınızdır. Gerçekten birçok kişiye göre daha cesaretli ve kendine güvenleri takdir edilesi bu gençler içinde ‘’Genç Girişimci Desteği’’ bulunuyor. Tabii ki de o kadar kolay değil başlangıçta buna adım atarken karşılarına çıkabilecek birçok da zorluk bulunuyor.

Torba Yasa ve Ekonomi Destek Paketi

TBMM’nin de uzun bir süre gündeminde olan torba yasa, 30.04.2018 tarihinde ekonomi destek paketi olarak açıklandı ve bu destek paketi ile birçok sektörde birçok vergi konusunda teşvikleri yer aldı. Emekli ikramiyesi, geçmiş dönem borç yapılandırılması, öğrenci affı, Bağ-kur prim desteği gibi  konulara yer veren kapsayıcı torba yasa 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı kanun ile Resmi Gazete de yer alarak yürürlüğe girdi ve gündemi sürekli meşgul eden bir konu da rahatlığa kavuştu.

Genç Girişimci Desteği Nedir?

Peki bizi ilgilendiren Genç Girişimci Desteği ne oluyor?

Genç Girişimci desteği; Bağ-Kur prim desteği başlığı altında yürürlüğe girdi ve bu torba yasa da en çok dikkat çeken konu oldu. Bu desteği devletten alabilmek için belli başlı kurallar konularak aslında eleyici bir sistem oluşturuldu.

Destekten Yararlanma Şartları

  • Öncelikle; 18-29 yaş arası, yani 18’i tamamlamış ve 29’u tamamlamamış genç girişimci arkadaşlarımız bu destekten faydalanabiliyor.
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 20. maddesi dahilinde kazanç istisnası kapsamında olan kişiler.
  • Bağ-kur içeriğinde 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olanlar.
  • Ticari veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa yükümlülüğü olanlar.
  • Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olanlar, eğer bunlar dışında Anonim ya da limited şirket kurulmuş ise bu prim desteğinden yararlanılamaz.

Bu özelliklere sahip kişiler 12 ay olmak kaidesiyle Genç Girişimci Desteğinden yararlanabilirler. 2021 yılı itibariyle en düşük Bağ-kur primi aylık 1.055 TL’dir.  1 yıl boyunca sınırlandırılan bu teşvik  devlet hazinesi tarafından karşılanır ve toplam 12,664,31 TL olmaktadır.

Başvuru Süreci

Bu konu üzerinde danışmanlık yapan kurumlarda bulunuyor, onlarla iletişime geçip hayallerinize ulaşabilmek için ilk desteğinizi alabilirsiniz ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlayacağınız bir dilekçe ile tüm gerekçeleri karşıladığınız takdir de Genç Girişimci Desteğine başvuruda bulunabilirsiniz. Bu süreç de mali müşavirden destek alabilirsiniz,  vergi dairesine mali müşaviriniz tarafından verilen dilekçeniz sonuçlandığında, aldığınız ‘’Genç Girişimci Desteğinden faydalanabilir.’’ yazısı ile bulunduğunuz adrese en yakın SGK Müdürlüğüne giderek Bağ-Kur  Sigortalı Tescil servisine bu yazıyı iletip, devlet tarafından alacağınız bu destekten faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Sonuç ve Öneriler

Daha 20li yaşlarda etrafınızda size ‘’yapamazsın’’ diyen birçok insan ile karşılaşabilirsiniz ama bunların sizi durdurmasına izin vermemenizi tavsiye ederiz, geleceğin anahtarı sizlerin elinde. Hiçbir şey için geç kalmış değilsiniz. İyi bir girişimci olmamanız için hiçbir sebebiniz yok.