Öngörüsel Analizin İşletmeniz için Önemi

Öngörüsel Analizin İşletmeniz için Önemi

by admin

Günümüzde, hiç olmadığı kadar veriye sahibiz. Müşteriler, akıllı cihazlar ve nesnelerin interneti (Internet of Things) her saniye yaptıkları çeşitli etkileşimlerden farklı türde veri üretiyor. Büyük Veri’ye sahip olmak bir süreliğine işletmeler için “havalı” bir varlık olarak kabul edildiyse de; kısa bir süre içinde, bu verinin ardında saklı olan bilgiler, içgörüler, ve stratejik kararlar almak için bu veriyi kullanabilme yeteneğine sahip olunmadan, bu varlığın hiçbir önemi olmadığı anlaşıldı. Eğer geleceği görebileceğiniz kristal bir küreniz varsa harika! Fakat bu kadar şanslı değilseniz, o zaman işletmenizdeki sorunları belirleyip gelecekte nasıl daha akıllı stratejik kararlar alabileceksiniz? Neyse ki bunun için bir çözüm var: Öngörüsel Veri Analizi

Öngörüsel analiz (predictive analytics); paternleri keşfetmek, yeni bilgiler ortaya çıkarmak ve gelecekteki başarısızlık noktalarını ve çıktıları tahmin etmek için büyük veri setlerini inceleyen veri güdümlü bir teknoloji ve istatistiksel teknikler bütünü olarak karşımıza çıkıyor. Büyük Veri, öngörüsel analizle beraber kullanıldığında  yöneticilerin stratejik karar alma sürecini hızlandırarak herhangi bir işletmeye önemli ölçüde fayda sağlayabiliyor. Öngörüsel analiz en temel şekliyle ifade edilirse; daha iyi iş yapmak için kullanabileceğiniz bir yol haritası.

Her sektör öngörüsel analizden faydalanabilir. Yapacağınız ilk şey, stratejik hedeflerinizi belirleyip bu hedeflerin başarısını ölçeceğiniz metrikleri bilmek. Ayrıca, metrikleri, belirlediğiniz stratejilere uygun bir şekilde tasarlamak da işinizde verimlilik elde etmek açısından oldukça önemli. Örneğin; araba üreticileri öngörüsel veri analizi kullanarak doğru zamanda kaç yedek parçaya ihtiyaç duyulacağını öngörerek envanter devir hızında iyileştirmeler yapabilirler.

 

Büyük Veri ve öngörüsel analizi birleştirdiğinizde, işletmeniz birçok parametre arasında daha önce farkına varmadığı bağlantıları kurabilir, satış trendlerini ve müşteri davranışındaki eğilimleri ortaya çıkarabilir. İşte, öngörüsel analizi işletmenizde kullanabileceğiniz alanlar;

Derinlemesine Müşteri İçgörüsü ve İyileştirilmiş Müşteri İlişkileri

Öngörüsel analizle artık her müşterinin harcama alışkanlığını; müşteri davranışına ilişkin tüm verileri (işlemler, web sitesinde kalma süresi, sosyal medya etkinliği, ilgi alanları ve demografik bilgiler v.b)  analiz edip anlamlı eğilimlere dönüştürmek mümkün.

Öngörüsel analiz müşteri ilişkilerinizi, yalnızca müşterilerinizin davranışlarını incelemekle değil işletmenizdeki diğer kalemlerin analizleri ile birleştirerek de iyileştirir. Örneğin stok verilerinizi analiz ederek daha verimli bir stok yönetimi elde edebilirsiniz. Böylece  çalışanlarınızın aradığı parçaları daha kolay bulmasını sağlayarak, bir işi daha hızlı bitirmelerine olanak tanır ve müşterilerinizin bireysel ihtiyaçlarına çok daha hızlı bir şekilde cevap verebilirsiniz.

İş Süreçlerinde Sorunları Tanımlama

Müşteri ve gelir kaybına yol açan verimsizlikleri önlemek ve iş süreçlerinizi en etkili şekilde kullanabilmek için öngörüsel analizi kullanabilirsiniz. Yapacağınız analizler; iş döngü ve süreçlerinizdeki sorunlu alanları baştan sona belirlemenize ve süreci optimize etmenize yardımcı olacaktır. Bunu aynı zamanda değerlendirme ve sosyal medya üzerinden elde edeceğiniz müşteri geri bildirimleriyle de destekleyebilirsiniz. Bu kombinasyon, verimsiz uygulamaları ortadan kaldıracak ve değerli içgörüler elde etmenizi sağlayacaktır.

Tedarikçi Ağlarını İyileştirme

Tedarik zinciri yönetimi birbirine bağlı unsurlar barındıran ve devamlılık halinde bir süreç olduğu için, herhangi bir noktadaki erteleme veya hata sistem içinde yayılarak işlerin verimliliğinin düşmesine yol açar.  Bu kapsamda öngörüsel analiz; Tedarik Zinciri Yönetimindeki iş süreçlerinin daha tutarlı, güvenilir ve uygun maliyetli olmasını sağlayarak gittikçe önem kazanıyor.

Tedarik Zinciri Yönetiminde öngörüsel analiz kullanılarak; geçmişe yönelik talep verisi analiz edilir ve gelecek talepler hesaplanabilir. Bu hesaplamalar sonucunda elde edilen veriler de üretim gereksinimleri öngörülerinde ve bu aşamadan sonraki geriye dönük hesaplamalarda (satın alma gereksinimleri, lojistik gereksinimleri v.b) kullanılabilir.

Rakiplerinize karşı her zaman bir adım önde olabilmek ve büyük resmi görerek işletmenizde stratejik değişiklikler yapabilmek için; Talep Analizi, Stok Optimizasyonu, Network Planlama ve Optimizasyonu, Ulaşım Analizi ve Tedarik Analizinlerinin bir arada incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca öngörüsel analiz yardımıyla elde edeceğiniz veriler sayesinde; iş süreçleriniz daha tutarlı, güvenilir ve uygun maliyetli hale gelecektir.