Yazılıma Giriş

by admin

Yazılım dünyası çok geniş bir yelpazeye sahip bir dünya olmaya başladı. Özellikle son 30 yılda popülerlik kazanan yazılım birçok kişinin tercih etmek istediği meslek haline geldi. Dünyanın en büyük şirketleri dediğimiz şirketler de genellikle yazılım/teknoloji alanında olması genç jenerasyonun ilgisini çekti.

Üniversitede Yazılım Eğitimi

Üniversite de yazılım üzerine bir bölümde olmak tabii ki sizin avantajınıza olacaktır ama bunun yanı sıra ilginiz ve isteğiniz çok daha artı etken sağlayacaktır. Çünkü önemli olan ilgili ve istekli olmanız aksi takdir de size yük gibi gelmeye başlayabilir. Saatlerce bilgisayar başında kalmayı göze almalısınız, sosyal çevrenizden feragat etmelisiniz. Bununla birlikte yazılımda gördüğünüz tüm dokümanlar İngilizce olduğu için İngilizceye de hakim olmanız gerekiyor.

Yazılım Öğrenmeye Başlamak

Yazılım öğrenmek için öncelikle kendinize ‘’ Neden yazılım öğrenmek istiyorum?’’ sorusunu sorarak başlamalısınız ve bir karar vermeniz gerekir

Elektronik Yazılım
Bilgisayar Yazılımı

Elektronik Yazılım ve Bilgisayar Yazılımı

Bu iki yazılım birbirinden farklı olduğu gibi kullandığı diller bile birbirinden farklılık gösteriyor. Karar verme aşamasından sonra bir o kadar daha önemli olan kullanacağınız programlama dilini seçmenizdir. Bu adımı önemli kılan özelliği seçtiğiniz programlama dilini öğrenip, başka bir programlama dili öğrenene kadar hayatınıza o programlama dili ile devam etmenizdir. Programlama dili öğrenmek tıpkı farklı bir ülkenin dilini öğrenmek gibidir. Örneğin bir bilgisayar programı kodlayacaksanız C, Python, Visual Basic veya JavaScript kullanabilirsiniz. Ama Eğer elektronik bir yazılım kodlayacaksanız java, Ruby veya Arduino kullanabilirsiniz.

Hangi Alan Üzerinde İlerlemek İstiyorsunuz?

Bir diğer karar vermeniz gereken şey ise; mobil uygulama üzerinde mi ilerlemek istiyorsunuz, web sitesi mi kurmak istiyorsunuz ya da Windows Programı üzerinden mi kendinizi geliştirmek istiyorsunuz ? Bunlar birbirinden oldukça farklılık gösterin yazılım seçenekleri.

Mobil Uygulamalar

Özellikle son zamanlarda mobil uygulamalar üzerinde çok büyük ilgi bulunuyor. Bir anda çıkan ve sıçrama yaratan oyunların da (Flappy Bird) etkisiyle, mobil uygulama geliştirip çok para kazanma hayali kuran yazılımcı gençlerle tanışmak oldukça mümkün.

Web Siteleri

Mobil uygulama kadar olmasa da web sitesi kurarak kendini ilerletmek isteyen gençlerde mevcut. Hatta son dönemde izlediğim bir dizi de bir grup genç bir web sayfası kurarak çok büyük satışlar gerçekleştirdiler, ardından büyük firmalarla anlaşıp milyonlarca lira kazanma şansına sahip oldular. Büyük firmalarla anlaşıp milyonlarca lira kazanma şansına sahip oldular.

Yazılımın Dili: HTML ve CSS

Yazılımın da bir dili olduğunu unutmamalısınız. Kendinizi en kolay kodlama dili olan HTML ve CSS ile test ederek başlayabilirsiniz. Öğrendiğiniz bu iki dili matematikte ki sinüs cosinüs formüllerine benzetebilirsiniz. HTML ve CSS ‘ i merakla, azimle ve en önemlisi severek sıfırdan bir web sayfası yapabildiğiniz takdir de yazılım dünyasına adım atabilirsiniz.

HTML ve CSS öğrenmezsem yazılımcı olamaz mıyım? Diye soruyor olabilirsiniz, mobil uygulama ya da Windows programı üzerinde ilerlemek istiyorsanız teorik anlamda ihtiyacınız olmayabilir ama yazılımın mantığını gerçekten kavramak istiyorsanız öğrenmelisiniz.

Yazılım Öğrenmek İçin Proje Üretimi

Bir yazılım öğrenmenin en ideal yöntemi kesinlikle proje üretmektir. Kendinize uygun sıfırdan bir proje ürettiğiniz takdir de doğruyu da yanlışı da deneyimleyerek öğreniyorsunuz bu da sizin doğruyu daha hızlı kavramanızı sağlıyor. Örnek vermek gerekirse sıfırdan mobil uygulama üzerinden bir fizik testi oluşturabilirsiniz, ya da blog sitesi yazmayı deneyebilirsiniz kazancınızı düşünmeden sadece deneyim için, kendinizi ve yapacaklarınızı tartmak için avantajınıza olacaktır. Çünkü yapmaya çalıştınız bu proje amacınızı ve amacınıza ulaşırken ki çabanızı çalışma azminizi geliştirecektir.

Peki yazılım öğrenmek neden önemli bir de buna göz atalım.

Yazılım Öğrenmenin Önemi

Teknolojini gelişmesi ve gelişen teknoloji ile birlikte oluşan ihtiyaçlar da değişti bildiğiniz gibi bu bağlamda neredeyse her şey dijital platformlara taşındı. Dijital platformlar sayesinde dünyanın diğer ucunda bile alışveriş yapabiliyorsunuz. Bununla birlikte yazılım bilen bu alanda çalışmalar yapan kişilere daha fazla ihtiyaç duyulmaya başladı ve gelecekte de artarak devam edecek.

Yazılım Bilmenin Kişisel Faydaları

Bunun yanı sıra yazılım bilmek; kişiye analitik düşünme, problem çözme, eleştirel düşünme gibi özellikler katıyor. İş bulma anlamında ya da iş değiştirmek istediğinizde yazılım alanında çok daha avantajlı oluyorsunuz.

Sonuç

Ne olursa olsun değişen dünyanın ihtiyaçlarına ayak durmalıyız. Ve bu süreçte kendimize katacağımız her şeyin farkında olmalıyız. İllaki karşınıza ‘’yazılım dili çok zordur, yapamazsın.’’ diyenler çıkabilir her zaman olduğu gibi. Ama bu sizi daha fazla hırslandırsın. Şuan yazılımcı olmuş yüksek düzeyde maaş alan kişilerden bile zor olduğunu duyabilirsiniz ama kolay bir şey yok maalesef. Önemli olan işinizi severek yapmak. Yazılım yolculuğunuz zor ama güzel olacak bize güvenebilirsiniz!